15.–16. Juuni Lauluväljak
  • 14.–17. juuli 1994

    Publikut neljal päeval kokku 120 000 inimest


    ARTISTID
    Esines üle 40 artisti
    Eesti 2 Quick Start, Kuldne Trio, Ultima Thule, Agressor, Noisy Nation, Hypertrance, Mr. Lawrence, Röövel Ööbik, Eastwood, Compromise Blue, Apelsin Reunion, Terminaator, Mr. Harlem & Lattikas, Modern Fox, Hot Pipes, Black Moon Boys
    Austraalia Clouds
    Iirimaa The Pogues
    Jamaica Chaka Demus & Pliers
    Leedu Lygialyja
    Läti Linga
    Rootsi Pandora, Basic Element, Rob’n’Raz
    Soome Dingo, Smilers (haha – kuid tõsi!), Remu Plays Hurriganes
    Šveits Psycho P
    UK Sweet, Fish, Napalm Death, Hysterix, Pasadenas, Status Quo, David Palmer Orchestra featuring Steve Hackett, Comanche Park
    Ukraina Tabula Rasa
    USA Iggy Pop, Omar & The Howlers
    Venemaa Alla Pugatšova, Filipp Kirkorov, Korrozija Metalla

    Peaesinejad Status Quo, Iggy Pop, David Palmer Orchestra featuring Steve Hackett

    Pealaval esinesid
    2 Quick Start, Pandora, Alla Pugatšova, Filipp Kirkorov, Sweet, Fish, Iggy Pop, Dingo, Mr. Lawrence, Pasadenas, Status Quo, Apelsin Reunion, Chaka Demus & Pliers, The Pogues, David Palmer Orchestra featuring Steve Hackett
    Rohelisel laval esinesid
    Kuldne Trio, Linga, Korrozija Metalla, Napalm Death, Agressor, Napalm Death, Lygialyja, Psycho P, Clouds, Röövel Ööbik, Tabula Rasa, Terminaator, Comanche Park, Remu Plays Hurriganes
    Feelinglaval (endisel Õllelaval) esinesid
    Noisy Nation, Hypertrance, Hysterix, Eastwood, Smiler, Compromise Blue, Omar & The Howlers, Mr. Harlem & Lattikas, Modern Fox, Hot Pipes
    Diskohallis esinesid
    Black Moon Boys, Basic Element, Rob’N'Raz, Noisy Nation

    Neljapäev 14. juuli
    Pealava: 2 Quick Start, Pandora, Alla Pugatšova
    Roheline lava: Kuldne Trio
    Diskohall: Black Moon Boys
    Reede 15. juuli
    Pealava: Filipp Kirkorov, Sweet, Fish, Iggy Pop
    Roheline lava: Linga, Korrozija Metalla, Agressor, Napalm Death
    Feelinglava: Noisy Nation, Hypertrance, Hysterix
    Diskohall: Basic Element
    Laupäev 16. juuli
    Pealava: Dingo, Mr. Lawrence, Pasadenas, Status Quo
    Roheline lava: Lygialyja, Psycho P, Clouds, Röövel Ööbik
    Feelinglava: Eastwood, Smilers, Compromise Blue, Omar & The Howlers
    Diskohall: Rob’N'Raz, Noisy Nation
    Pühapäev 18. juuli
    Pealava: Apelsin Reunion, Chaka Demus & Pliers, The Pogues, David Palmer Orchestra featuring Steve Hackett
    Roheline lava: Tabula Rasa, Terminaator, Comanche Park, Remu Plays Hurriganes
    Feelinglava: Mr. Harlem & Lattikas, Modern Fox, Hot Pipes


    3 LAVA
    Heli Norrast

  • KORRALDAJA
    Makarov Muusik Management


    SPONSORID
    Marlboro Music, Tallink, Sony, TDK, Rumba, Vigur Powersnacks

  • PRESS
    ETV, ORT (Venemaa), Ukraina TV, Leedu TV, Läti TV, YLE (Soome)



    MEEDIA
    Status Quo
    18.07.1994 Eesti Päevaleht: “Kahju on neist, kes Lauluväljakule ei jõudnud, sest seda showd te oleksite pidanud nägema. Nii seda, mis toimus laval, kui seda, mis toimus platsil.”

    18.07.1994 Postimees / Summer läbi, vihma sajab / Annika Koppel
    Neli päeva väldanud “Rock Summer`94” Tallinna lauluväljakul jõudis pühapäeva õhtul
    lõpule: ”David Palmer Orchestra” ja Steve Hackett tõid taltsutamatult möllanud rockipubliku maa peale tagasi. Lõpp oli nagu ikka “midagi erilist ja ülevat, ebarokilikku”.

    Neljal päeval esinesid bändid ja solistid kolmel summerilaval. Esinejad tulid Inglismaalt, Ameerikast, aga ka Soomest, Rootsist, Venemaalt, Leedust, Lätist ja Austriast, rääkimata Eesti ansamblitest.

    Neljapäevaõhtune tippesineja Alla Pugatšova ei suutnud kuigi palju publikut koguda, ehkki kuulajaskond võttis ta heasoovlikult vastu. Teine vene artist Filipp Kirkororov summeril ei esinenud, ehkki oli kavas. Kuuldavasti oli tema loobumise põhjus Pugatšova vähene edu.

    Reedene kontsert tõmbas ehk ennekõike keskealist publikut, sest nostalgiat äratas ”Sweet” (Inglismaa), aga ka ”Marillioni” kunagine vokalist Fish ja ”Iggi Pop” (USA).

    Reedene päev mahutas ka kakluse kahe surmapõlgava nimega bändi – vene ”Korrozia Metalla” ja inglise ”Napalm Deathi” -liikmete vahel. Kuuldavasti pidasid inglased kõigist vene metallimeeste intensiivselt harrastatud pahedest, pornograafia, seks, narkootikumid, alkohol, satanism ja fašism - vastuvõetamatuks just viimast. Intsident lõppes metallimeeste platsilt eemaldamisega.

    Laupäeval oli kava naelaks kahtlemata ”Status Quo” – 27 aastat tegutsenud inglise rockansambel, mille paljude tunnustuste hulka kuulub ka au mängida esimese rockansamblina Inglise kuningliku perekonna ees (1982). Eesti publik tervitas kõige soojemalt 80-ndate keskpaiga hitti “In the Army Now”. Solisti ja kitarristi Francis Rossi sõnul on tegemist lihtsalt ilusa lauluga. Ent Baltimaades oli see omal ajal peaaegu kõigi sõjaväkke minevate poiste lemmiklugu. Igatahes summerdajatel olid isegi sõnad peas ja seda laulu lauldi koos. Laupäeval oli festivalil 17620 külalist.

    Turvaline ja kuum.
    ”Rock Summeri`94” fiiling oli kuum, veidi tolmune ja longdringine, ent üldjoontes turvaline. Sõnumi kirjutamise ajaks ei ole veel selgunud lõplik festivalikülastajate hulk. Peakorraldaja Jüri Makarovi arvates oli tänavu rohkem ühe- ja kahepäevapileti ostjaid. Ent ka paadunud summerdajatest, kes juba varakult pileti muretsesid, polnud puudust. Neile jagati tasuta puuvilesid. Heatahtlik publik küll kedagi välja ei vilistanud.

    Summeril esinejate nimekiri oli nagu ikka pandud kokku kuldsel põhimõttel ”igaühele midagi”, seetõttu said oma fiilingu kätte kõik rockisõbrad. Nii mõnigi avaldas aga arvamust, et ”Big Country” (1988. aasta summeril), ”Jethro Tulli” (1991. aasta summeril) või ”Marillioni” (1992. aasta summeril) sarnast tõmbenumbrit Makarovil seekord festivalile saada ei õnnestunud.

    Küll võib aga öelda, et pikaajaline kogemus oli ”Rock Summeri” korraldajatel aidanud luua küllalt nauditava ja turvalisena mõjuva festivali. Punastes särkides security ei ole enam nii pealetükkiv kui eelmisel aastal ja ka ”jäneseid” püüdev koerakari ei haugu enam nii kõvasti.

    Tänavuse summeri pressikeskus ja informatsiooni jagamine ajakirjanikele polnud küll enam sellisel tasemel, nagu oli olnud varem. Pressikeskuseks valitud ruum laululava all oli halva akustikaga ning seetõttu läks palju kaduma.

    Ilm aga soosis summerdajaid. Jüri Makarov oli varasemates intervjuudes mõista andnud, et ta olla ”ülevalpool maksnud”. Nii mõnigi arvas kindlasti, et ta on veidi üle maksnud. Kuni pühapäevani. Summer läbi, vihma sajab.


    Kui klikid korra mõnel alloleval pildil, avaneb see uues aknas. Ja kui veel korra klikid, saad lugeda kõiki siinseid artikleid vaevata. Kasuta harukordset võimalust, sest neid lugusid ei pruugi sa enam leida mitte ühestki raamatukogust!


  • Alla Pugatšova

  • PIKANTSUSED

    • Festivali logo autor on Mart Anderson
    • 5 erinevat piletit: 4-päeva pilet maksis eelmüügist 400 krooni, kohapealt 500 krooni, 1-päeva pilet 150 krooni. Pilet vahetati käepaela vastu
    • Iga piletiomanik sai väravas kingituseks puust festivalivile
    • Kadrioru Tennishallist tehti ööklubi ehk moodsa Eesti esimene aftekakoht, kus keskkööst kuni hommikul kella 5-ni sai tantsu vihtuda. Esinesid Cut’n’Move Taanist, Rob’n’Raz, Stella Getz ja Basic Element Rootsist, Noisy Nation Eestist
    • Festivali külastajatele avati Lauluväljaku naabruses telkimisplats